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Arizona Supreme Court
Judicial Ethics Advisory Committee

ADVISORY OPINION 03-06 
(November 18, 2003)

Use of Pro Tem Judge’s Title on Legal 
Stationery and in Advertising

Issue

Is it appropriate for attorneys currently serving as pro tempore judges to list their
judicial titles on legal stationery and in advertising soliciting business?

Answer: No.

Facts

Many courts throughout the state rely on pro tem judges to help handle their large
caseloads, and many lawyers have served in these positions over the years. Now, pursuant
to Article 2, Section 31, of the Arizona Constitution and Supreme Court Administrative
Order No. 2002-66, all pro tem judges, including those serving in non-record courts, must
be licensed to practice law in this state. See Op. 02-06 (ethical constraints on lawyers serving
as pro tem judges in limited jurisdiction courts). Because of the large number of practicing
attorneys serving in these roles, a superior court judge has asked whether part-time pro tem
judges may list their judicial title on their legal letterhead, and this committee is also aware
that some currently serving pro tem judges have mentioned their judicial service in
advertisements soliciting legal business.  

Discussion

Obviously, the primary purpose of listing oneself as a judge pro tem on legal letterhead
and in advertising is to impress current and prospective clients. There are two distinct issues
suggested by such a practice: one concerns accuracy and the other concerns exploitation of
the judicial office.

1.  Accuracy

Pro tem judges must make only accurate representations of their judicial status. We are
aware that the Code of Judicial Conduct does not contain an express general prohibition
against misrepresentations. Even so, we believe that Canon 1A (requiring judges to uphold
the integrity and independence of the judiciary) and Canon 2A (requiring judges to act at all
times in a way that promotes public confidence in the integrity and impartiality of the
judiciary) impose upon all judges the duty to avoid misrepresenting their status or
qualifications.  Compare with ER 7.1(a), Rules of Professional Conduct, Supreme Court
Rule 42 (lawyers may not make false or misleading communications about their services).
In addition, Canon 2 obligates judges to avoid impropriety and the appearance of impropriety
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in all activities. (Although Canons 2A and 2B do not apply to a pro tem part-time judge at
all times, they do apply while the person serves as a judge.  Section D(1)(a) of the
Application of the Code of Judicial Conduct, referred to as “Application.” We believe that
while a pro tem judge is currently authorized and available to accept assignments as a judge,
he or she is serving as a judge for purposes of this opinion.) Misrepresentation certainly
qualifies as impropriety. 

A potential problem with lawyers advertising themselves as judges pro tem is that the use
of the judicial title might suggest far more to the public than warranted by pro tem judicial
status. It is doubtful that most members of the public know the difference between a
permanent judge and a pro tem judge, and even those who are aware of a difference would
be hard-pressed to explain the distinction in any detail.  Pro tem judges are not selected in
the same way as permanent judges, and they do not necessarily attend the same orientation,
training, and judicial conferences as do permanent judges. Permanent judges are not allowed
to practice law. Canon 4G. Similarly,  full-time, pro tem judges cannot practice law during
full-time judicial service. Application, Section E. By contrast, part-time pro tem judges who
carry on the practice of law often serve sporadically, taking just a few cases a year.  For all
of these reasons, a statement that a lawyer is a pro tem judge, when made to laypersons to
attract or keep legal business, is likely to mislead a significant portion of the intended
audience. 

We note a difference between what a lawyer/judge pro tem may do in commercial
advertising and what such a person may do in running or applying for judicial office.  When
running or applying for office, pro tem judges may list a judicial title, provided they include
enough information to convey an accurate impression of their service. Prior service as a pro
tem judge is relevant to one’s qualifications for seeking a full-time judicial position.  In Op.
98-03, however, this committee dealt with a pro tem judge who ran for the superior court and
distributed flyers listing himself as “judge.” We disapproved of the candidate’s flyer because
it was potentially misleading, but in doing so we allowed complete and accurate references
to the judicial title:

Although there would appear to be no prohibition against the candidate
setting forth his part-time, pro tem status in his list of qualifications, he
should not simply use the title “judge” in his campaign literature without
explanation since this is misleading to voters. In this instance, the candidate’s
campaign literature should clearly explain that he is currently in private
practice and that he sits as a part-time, pro tem judge, and cannot imply that
he is currently a “judge” seeking re-election or election to a new division.

While there may be reasons to allow a mention of a judicial office in a campaign
brochure, those reasons do not apply when a lawyer seeks to attract or retain business. In a
campaign for judicial office, a candidate may well have an opponent with an incentive to
point out any inaccuracy. Commercial advertisements, however, have no such check upon
their accuracy, and in their efforts to attract potential clients the advertisements are more
likely to convey the inaccurate impression that the advertising lawyer is a judge like any
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other judge. As noted in Op. 94-05, which disapproved of a judge’s participation in a multi-
level marketing business, there is a basic problem with a judge’s commercial activities if “the
public will find it difficult to separate the private and governmental roles of the judge.” We
consider it highly likely that many members of the public will not be able to distinguish
between the pro tem judge’s private practice of law and the judge’s governmental service.

 We are also concerned that the use of the judicial title in advertising might be misleading
in another way, by suggesting that the lawyer/pro tem judge is in some special position to
influence the decisions or actions of other judges before whom the lawyer appears. The
South Carolina advisory committee condemned the commercial use of a lawyer and part-time
judge’s judicial title in part because of the attorney’s ethical obligation to avoid false or
misleading communications about the lawyer or the lawyer’s services. “[A] communication
is false or misleading if it is likely to create an unjustified expectation about the results the
lawyer can achieve, or state[s] or implies that the lawyer can achieve results by means that
violate the Rules of Professional Conduct or other laws.”  South Carolina Adv. Op. 20-2000.
We agree, and from a practical standpoint, we see a high likelihood that reference to a pro
tem judicial title in a commercial context would be inaccurate, misleading, or misconstrued
by the target audience.

2.  Exploitation

Pro tem judges are exempt from several provisions of Canon 4D, but Canon 4D(1)(a) is
not one of them.  Application, Section D(1)(b). Therefore, pro tem judges may not engage
in financial or business dealings that “may reasonably be perceived to exploit the judge’s
judicial position.” Further, Canon 2B, which applies to pro tem judges while they are
available to accept assignments as judicial officers, states in relevant part:

A judge shall not allow family, social, political or other relationships to
influence the judge’s judicial conduct or judgment. A judge shall not lend the
prestige of judicial office to advance the private interests of the judge or
others; nor shall a judge convey or permit others to convey the impression
that they are in a special position to influence the judge.

This committee has long been wary of judges who appear to involve their courts or
judicial titles in money-making ventures. See Op. 92-12 (judge violates Canon 2B by
knowingly permitting the judge’s picture to appear in a brochure published by a computer
manufacturer that indirectly endorses equipment and services); Op. 94-05 (judge violates
Canons 4 and 2A by involvement in multi-level distribution scheme); Op. 95-21 (judge
violates Canon 2B by writing letter supporting counseling service to be used in grant
applications); Op. 00-08 (judge violates Canons 4J and 4A by listing the court in the Yellow
Pages of the telephone directory).  

The South Carolina advisory committee concluded that a lawyer could not ethically state
in a newspaper advertisement that he or she was  a  part-time judge or  knowingly allow the
newspaper’s staff to do so based on the lawyer’s answer to a survey questionnaire. In a brief
opinion, the committee stated:
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A judge shall not lend the prestige of judicial office to advance the private
interests of the judge or others.  Rule 501, Canon 2(B), SCACR. Further-
more, in contracts for publication of a judge’s writings, a judge should retain
control over the advertising to avoid exploitation of the judge’s office.  Rule
501, Canon 2(B) Commentary, SCACR . . . .

Therefore, a part-time judge may neither include in a paid advertisement
section of a local newspaper for attorney services the fact that he/she is also
a part-time judge, nor may he/she include in a survey that the judge knows
will be used to write the advertisement that he/she is a judge.

South Carolina Op. 20-2000. A lawyer who includes his or her judicial title in commercial
advertising, while serving as a judge pro tem, lends the prestige of the judiciary to advance
his or her own private interests, and impermissibly exploits the judge’s office.  The people
of this state are entitled to have judges who are primarily motivated by public service and not
by any desire to trade upon a judicial title.

This opinion deals only with pro tem judges who are attorneys and not with former or
retired judges, whether permanent or pro tem. We note, however, that the American Bar
Association has taken the position that a former judge who returns to the practice of law may
not continue to use the titles “judge” or “honorable” because the use of such titles are
“misleading” and “may be misunderstood by the public as suggesting some type of special
influence.” ABA Standing Committee on Ethics and Professional Responsibility, Op. 95-391
(April 24, 1995). We also note that lawyers who serve or have served as pro tem judges are
also governed by the Rules of Professional Conduct—see, e.g., ER 7.1(a)(1) and (2), and
7.1(p), Rule 42, Rules of the Supreme Court—and may wish to seek guidance from the state
bar as to what constitutes appropriate advertising. 

Applicable Code Sections

Arizona Code of Judicial Conduct, Canons 1A, 2A, 2B, 4D(1)(a), 4G, 5B(1)(d)(iii),
and Application, Sections D(1)(a) and (b) and E (1993).
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